Plan dnia

Plan dnia

RAMOWY ROZKŁAD DNIA- GRUPA MŁODSZA:

6.30- 8.00   Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne z rówieśnikami według pomysłów dzieci. Zabawy przy stolkikach, zabawy integrujące grupę. Praca indywidualna z dzieckiem.

 

8.00-8.30  Przygotowanie do śniadania. Sprzątanie sali. Poranne ćwiczenia gimnastyczne, zabawy logopedyczne.

 

8.30-9.00  Śniadanie. Eksponowanie pracy dyżurnych. Utrwalanie zasach kulturalnego zachowania się przy stole oraz zasad zdrowego żywienia.

 

9.00-9.20  Czynności higieniczne i samoobsługowe w WC i łazience.

 

9.20-9.50  Zajęcia dydaktyczne z całą grupą zgodnie z Podstawą Programową Wychowania Przedszkolnego

 

9.50-10.50  Spacer, plac zabaw. Nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków

 

10.50- 11.15  Drugie śniadanie

 

11.15- 11.40  Zabawy dowolne, zabawy rytmiczno-ruchowe przy muzyce, nauka piosenek, wierszyków, zabawy orientacyjno-porządkowe. Zajęcia dodatkowe.

 

11.40- 12.00  Obiad-pierwsze danie-zupa. Nauka prawidłowego posługiwania się sztućcami.

 

12.00- 14.00  Odpoczynek na leżakach. Słuchanie bajek czytanych przez nauczyciela, muzyki relaksacyjnej, kołysanek.

 

14.00- 14.30  Czynności samoobsługowe- ubieranie się składanie pidżamek, czesanie. Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w Wc i łazience. Nauka nakrywania do stołu.

 

14.30- 15.00  Obiad-drugie danie.

 

15.00- 17.30  Zabawy dowolne, konstrukcyjne, indywidualne oraz w grupie rozwijające zainteresowania dzieci, zajęcia plastyczne, manualne, ruchowe oraz zajęcia dodatkowe. Pobyt na świeżym powietrzu.

 

16.20-16.35  Podwieczorek

 

15.00-17.30  Odbiór dzieci z przedszkola

 

 

RAMOWY ROZKŁAD DNIA- GRUPA STARSZA:

6.30- 8.00   Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne z rówieśnikami według pomysłów dzieci. Zabawy przy stolkikach, zabawy integrujące grupę. Praca indywidualna z dzieckiem.

 

8.00-8.30  Przygotowanie do śniadania. Sprzątanie sali. Poranne ćwiczenia gimnastyczne, zabawy logopedyczne.

 

8.30-9.00  Śniadanie. Eksponowanie pracy dyżurnych. Utrwalanie zasach kulturalnego zachowania się przy stole oraz zasad zdrowego żywienia.

 

9.00-9.20  Czynności higieniczne i samoobsługowe w WC i łazience.

 

9.20-9.50  Zajęcia dydaktyczne z całą grupą zgodnie z Podstawą Programową Wychowania Przedszkolnego

 

9.50-10.50  Spacer, plac zabaw

 

10.50- 11.15  Drugie śniadanie

 

11.15- 11.40  Zabawy dowolne, zabawy rytmiczno-ruchowe przy muzyce, nauka piosenek, wierszyków, zabawy orientacyjno-porządkowe. Zajęcia dodatkowe.

 

11.40- 12.00  Obiad-pierwsze danie-zupa. Nauka prawidłowego posługiwania się sztućcami.

 

12.00- 14.00  Zajęcia i ćwiczenia przygotowujące do nauki czytania i pisania oraz wspomaganie rozwoju intelektualnego dziecka wraz z edukacją matematyczną. Praca indywidualna w zalezności od potrzeb i możliwości dziecka.

 

14.00- 14.30  Pomoc młodszym dzieciom w czynnościach samoobsługowych- ubieranie się, składanie pidżamek. Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w Wc i łazience. Nauka nakrywania do stołu.

 

14.30- 15.00  Obiad-drugie danie

 

15.00- 17.30  Zabawy dowolne, konstrukcyjne, indywidualne oraz w grupie rozwijające zainteresowania dzieci, zajęcia plastyczne, manualne, ruchowe oraz zajęcia dodatkowe. Pobyt na świeżym powietrzu.

 

16.20-16.35  Podwieczorek

 

15.00-17.30  Odbiór dzieci z przedszkola

 

 

 

Przyprowadzanie i odprowadzanie dzieci

Uważamy, że na te czynności powinno się przeznaczyć nieco więcej czasu – jeśli jest to możliwe. Stwarza to okazję do rozmowy o dziecku, jego radościach, problemach, ewentualnych chorobach lub innych ważnych sprawach. Dzieci odbierane są z przedszkola tylko przez rodziców lub osoby przez nie upoważnione. Jeżeli po dziecko ma przyjść ktoś inny niż rodzice, należy nas o tym powiadomić.

 

Odzież

Dzieci najlepiej ubierać w wygodne i praktyczne ubranka tj. odzież, która nie krępuje ruchów i samodzielności dziecka, w której może się pobrudzić ( np. podczas zajęć plastycznych lub na placu zabaw). Ubranie, dziecko powinno samodzielnie bez pomocy nauczycielki zdjąć i założyć w toalecie lub podczas rozbierania się do leżakowania tj. spodnie w gumkę, bez zbędnych pasków i guzików, oraz kapcie jeśli nie ortopedyczne to najlepiej zapinane na rzepy lub wsuwane. Próbujemy w miarę możliwości, codziennie wychodzić na powietrze, niezależnie od pory roku czy pogody. Nie ma pojęcia „zła pogoda” – może być tylko źle dobrana odzież.

 

Wyżywienie

Naszym przedszkolakom zapewniamy 4 smaczne posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad składający się z dwóch dań, podwieczorek) przygotowywane zgodnie z zaleceniami dietetyka. Napoje są dostępne dla dzieci przez cały dzień. Dzieciom z alergiami pokarmowymi zapewniamy indywidualną dietę. Obiady dostarcza nam renomowana firma cateringowa, która obsługuje kilka olsztyńskich przeszkoli i szkół.

Przed i po posiłkach pamiętamy o dokładnym umyciu rąk, a po śniadaniu również zębów. Wspólne posiłki są okazją do spróbowania różnorodnych dań, jak również do zapoznania dzieci z zasadami zachowania przy stole. Podczas posiłków nie zmuszamy dzieci do jedzenia. Zachęcamy do próbowania nowych dań. Szczególną uwagę przykładamy do spożywania przez dzieci owoców i warzyw, jako źródła witamin, niezbędnych dla rozwoju małego dziecka. Zdajemy sobie sprawę, iż jest to wyjątkowo trudne u dzieci w wieku przedszkolnym. W trosce o zdrowie naszych przedszkolaków, ograniczamy ilości spożywanych słodyczy do niezbędnego minimum, zdając sobie jednocześnie sprawę z tego, iż są to ulubione przysmaki dzieci – pozwalamy od czasu do czasu na kanapkę z nutellą czy słodkie ciastko.

 

JADŁOSPIS- PRZEDSZKOLE: „DELFIN”:

TYDZIEŃ I:

 

  • Poniedziałek:

Śniadanie:           Płatki kukurydziane z mlekiem+ kanapka z wędliną i ogórkiem+ herbata

Śniadanie II:        Owoc: banan

Obiad:                 Zupa kalafiorowa

Ziemniaki, filet rybny, surówka z ziarnami słonecznika.

Podwieczorek:    Kisiel z tartym jabłkiem

 

  • Wtorek:

Śniadanie:          Serek homogenizowany+ bułka z masłem+ herbata

Śniadanie II:       Pomarańcze lub mandarynki

Obiad:                Barszcz ukraiński

Kasza pęczak, pulpety w sosie śmietanowym, surówka na bazie kapusty z warzywami (kapusta, seler, por, ogórki świeże, kiszony, pomidor, marchewka)

Podwieczorek:    Bułka drożdżowa z dżemem

 

  • Środa:

Śniadanie:           Kanapka z serem żółtym, wędliną i pomidorem+ kakao

Śniadanie II:       Jabłka i marchewki

Obiad:                 Zupa koperkowa

Pyzy z mięsem, marchew z groszkiem

Podwieczorek:    Budyń waniliowy z herbatnikiem

 

  • Czwartek:

Śniadanie:           Twaróg z rzodkiewką+ bułka z masłem+ herbata

Śniadanie II:       Marchewka

Obiad:                 Kapuśniak

Ziemniaki, klopsik mielony z wątróbką, surówka wielowarzywna z brokułami  (kapusta czerwona, kalafior, brokuły, seler, ogórek kiszony, papryka, marchewka, kukurydza, groszek)

Podwieczorek:    Galaretka z ananasem i bitą śmietaną

 

  • Piątek:

Śniadanie:           Parówka+ bułka z masłem i ogórkiem+ herbata

Śniadanie II:       Bułka drożdżowa z serkiem homogenizowanym

Obiad:                 Żurek

Kopytka twarogowe polane tartą bułką na maśle, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Jogurt owocowy+ bułka z miodem

 

 

TYDZIEŃ II:

 

  • Poniedziałek:

Śniadanie:           Zupa mleczna (płatki owsiane)+ kanapka z serem żółtym+ herbata

Śniadanie II:       Tarte jabłka z marchewką

Obiad:                 Zupa z fasolki szparagowej

Placki ziemniaczane, śmietana, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Galaretka z bitą śmietaną

 

  • Wtorek:

Śniadanie:           Pasta jajeczna ze szczypiorkiem+ bułka z masłem+ herbata

Śniadanie II:       Banan

Obiad:                 Krupnik

Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki

Podwieczorek:    Jogurt owocowy+ kanapka z miodem

 

  • Środa:

Śniadanie:           Płatki kukurydziane i czekoladowe z mlekiem+ kanapka z wędliną i ogórkiem

Śniadanie II:       Pomarańcze+ ciastka maślane

Obiad:                 Zupa ziemniaczana z pietruszką zieloną

Ziemniaki, pulpety z sosem pomidorowym, surówka z czerwonej kapusty

Podwieczorek:    Kisiel z tarkowanym jabłkiem posypany kakao

 

  • Czwartek:

Śniadanie:           Kanapka z wędliną i rzodkiewką+ kakao

Śniadanie II:       Marchewka.

Obiad:                 Rosół z kluskami

Ryż, potrawka z kurczaka, surówka z pekińskiej ze szpinakiem

Podwieczorek:    Bułka drożdżowa z czekoladą

 

  • Piątek:

Śniadanie:           Parówka+ bułka z masłem i pomidorem+ herbata

Śniadanie II:       Jabłka

Obiad:                 Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Makaron polany owocami z cukrem i śmietaną, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Budyń z sokiem owocowym

 

 

TYDZIEŃ III:

 

  • Poniedziałek:

Śniadanie:           Zupa mleczna (płatki owsiane)+ kanapka z wędliną i ogórkiem+ herbata

Śniadanie II:       Pomarańcze lub mandarynki

Obiad:                 Zupa szczawiowo

Ziemniaki, kotlet schabowy, surówka sezonowa (ogórek kiszony, marchewka, cebula,                                groszek, kukurydza, itp.)

Podwieczorek:    Kisiel z ananasem w syropie

 

  • Wtorek:

Śniadanie:           Kasza manna z sokiem owocowym+ bułka z serem żółtym+ herbata

Śniadanie II:       Galaretka z tarkowanym jabłkiem i posypką kakaową

Obiad:                 Zupa fasolowa

Ziemniaki, kotlety rybne, surówka z kapusty kwaszonej

Podwieczorek:    Jogurt owocowy+ banan

 

 

  • Środa:

Śniadanie:           Pasta z tuńczyka+ bułka z masłem i papryką+ herbata

Śniadanie II:       Jabłka i marchewki

Obiad:                 Zupa pomidorowa z makaronem

Kasza gryczana, pieczeń rzymska w sosie, buraczki

Podwieczorek:    Budyń z syropem owocowym

 

  • Czwartek:

Śniadanie:           Jajecznica z natką pietruszki+ bułka z masłem+ kakao

Śniadanie II:       Marchewka

Obiad:                 Zupa grochowa

Ziemniaki Makaron z sosem bolońskim, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Bułka drożdżowa z serkiem homogenizowanym

 

  • Piątek:

Śniadanie:           Twaróg ze szczypiorkiem+ bułka z masłem + herbata

Śniadanie II:       Kisiel z tarkowanym jabłkiem

Obiad:                 Rosół z makaronem

Racuchy z cukrem, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Jogurt owocowy+ herbatniki

 

 

TYDZIEŃ IV:

 

  • Poniedziałek:

Śniadanie:           Parówka+ bułka z masłem i pomidorem+ kakao

Śniadanie II:       Kisiel z bitą śmietaną

Obiad:                 Zupa ogórkowa

Ziemniaki, medalion, surówka z marchewki

Podwieczorek:    Jabłka tarkowane z cukrem+ marchewka

 

  • Wtorek:

Śniadanie:           Kanapka z wędliną i ogórkiem kiszonym+ herbata

Śniadanie II:       Banany pokrojone w plasterki polane sokiem owocowym

Obiad:                 Zupa pieczarkowa

Ziemniaki, gołąbki w sosie, warzywo sezonowe

Podwieczorek:    Budyń z biszkoptami

 

  • Środa:

Śniadanie:           Płatki kukurydziane z mlekiem+ kanapka z serem żółtym i ogórkiem+ herbata

Śniadanie II:       Jabłka i marchewka

Obiad:                 Pomidorowa z ryżem

Ziemniaki, filet rybny, surówka z ogórka kiszonego

Podwieczorek:    Galaretka z ananasem i bitą śmietaną

 

  • Czwartek:

Śniadanie:           Twaróg ze szczypiorkiem+ bułka z masłem+ kakao

Śniadanie II:       Pomarańcze lub mandarynki

Obiad:                 Zupa neapolitańska

Kopytka, gulasz wieprzowy z warzywami, surówka sezonowa (kapusta kwaszona, ogórek

kwaszony, kapusta świeża, groszek, kukurydza lub inne warzywa w zależności od miesiąca)

Podwieczorek:    Jogurt owocowy z brzoskwiniami w syropie

 

  • Piątek:

Śniadanie:           Pasta jajeczna+ bułka z masłem i rzodkiewką+ herbata

Śniadanie II:       Kisiel z tarkowanym jabłkiem

Obiad:                 Zupa buraczkowa

Naleśniki z twarogiem lub owocami polane śmietaną z owocami

Podwieczorek:    Bułka drożdżowa z serkiem homogenizowanym

 

 

  • Obiady przygotowywane są przez firmę cateringową: „ AGA”
  • Rodzaje podawanych warzyw i owoców mogą ulec zmianie w zależności od pory roku
  • Ponadto dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej. Podawana jest ona również do drugiego śniadania i podwieczorku. Do obiadu dzieci otrzymują ciepłą herbatę owocową lub z cytryną.